1
%
Kwaliteit NEW YORK 2
Dank voor uw aanvraag.
Het proefpakket komt zo snel mogelijk naar u toe.
ethiopië wordt gezien als de geboorte plaats van koffie: in de bossen van de Kaffa regio groeide “coffea arabica” in het wild. Koffie is “Bun” of “Buna” in het Ethiopisch, koffieboon is dus wellicht een verbasterde vertaling van “Kaffa Bun”. De Coffea Arabica kwam ook al heel vroeg voor in de Harar regio. Het is heel goed mogelijk dat slaven koffiebessen kauwden en deze verspreidden in de Harar regio, waar de Moslim slavenhandelroute door liep.
Een grote koffiecultuur
Ethiopië kent een grote koffiecultuur met 330.000 kleine farms en 19.000 overheidsfarms, en in totaal wel 12 miljoen boeren. Er bestaan grote verschillen tussen de hele mooie gewassen Sidamo’s/Yichacheffe’s en Limu’s en de ongewassen Djimmah’s die in de supermarkt als mocca’s gebruikt worden. De gewassen koffie heeft een fijnere body en niet zo´n aardse smaak als de ongewassen soort.
Onze gewassen Sidamo’s en Yirchacheffe’s zijn waanzinnig lekker. Ze bezitten een perfecte balans tussen bloemige/fruitige acidity (zuren) en wilde aroma’s.
De Ethiopïe Sidamo is een unieke koffie met romige karamel- en chocoladetinten. Aangenaam fris en iets fruitig, met een volle en zeer intense body. Complexe aroma’s van fruit en een heerlijke chocoladegeur.
De Costa Rica Tarazzu komt rechtstreeks van de boeren van de Coop Libertad. Die ligt in Santa Marie de Dota, zo’n 70 km ten zuiden van de hoofdstad San Jose. Het Tarazzu-district is wereldberoemd om zijn superieure koffie. Dota is het hoogste, meest afgelegen gebied in dit district en staat erom bekend de beste koffie te produceren. De bonen groeien op 1900meter hoogte, in perfecte zon- en vochtigheidscondities. Het productieproces voltrekt zich volgens de natte methode. Na het nodige handwerk, rust de koffie vervolgens in de ‘perganimo’: de hoornschil die de koffieboon omhult. Costa Rica Tarazzu ‘Libertad’ is een zijdezachte, levendige en heldere koffie met een aroma van bessen, geroosterde noten en donkere chocolade. De koffie besluit met een frisse, ietwat zoete afdronk.
Productiemethode: Wet Process
Type variëteit: 100% Caturra
Grootte van de boon: Screen 17/18
Hoogte: 1800 meter
Bloeiperiode: april – juni
Oogstperiode: juni – februari
Brandhoogte: middel
Onze Espresso Italiano is een stevige koffie, met frisse zuren en verrukkelijke smaakkenmerken van chocola en kruiden. Door gebruik van Colombia en Brasil komt zoet, kracht en noot bijeen. Aangevuld door hooglandkoffie die het zuurtje met zich meebrengt. Deze unieke samenstelling geeft ons de geweldige smaak van espresso Italiano.
De Costa Rica Tarazzu komt rechtstreeks van de boeren van de Coop Libertad. Die ligt in Santa Marie de Dota, zo’n 70 km ten zuiden van de hoofdstad San Jose. Het Tarazzu-district is wereldberoemd om zijn superieure koffie. Dota is het hoogste, meest afgelegen gebied in dit district en staat erom bekend de beste koffie te produceren. De bonen groeien op 1900meter hoogte, in perfecte zon- en vochtigheidscondities. Het productieproces voltrekt zich volgens de natte methode. Na het nodige handwerk, rust de koffie vervolgens in de ‘perganimo’: de hoornschil die de koffieboon omhult. Costa Rica Tarazzu ‘Libertad’ is een zijdezachte, levendige en heldere koffie met een aroma van bessen, geroosterde noten en donkere chocolade. De koffie besluit met een frisse, ietwat zoete afdronk.
Productiemethode: Wet Process
Type variëteit: 100% Caturra
Grootte van de boon: Screen 17/18
Hoogte: 1800 meter
Bloeiperiode: april – juni
Oogstperiode: juni – februari
Brandhoogte: middel
Onze Cafeïne arme Arabica is een met zorg samengestelde en gebalanceerde koffiemelange uit Zuid- en Centraal-Amerika. De mooie, zachte basis wordt door Brasils gelegd. Prachtige Guatemala’s uit Antigua zorgen voor een fijne aciditeit. De Peru Chanchamayo voegt de bloemige en fruitige tonen toe.
Proces van cafeïne onttrekken.
Na het melangeren wordt de cafeïne met veel aandacht aan de koffie onttrokken. De methode die wij hierbij toepassen is de CO2-methode. Deze methode maakt gebruik van koolstofdioxide in hyperkritische toestand. Dat betekent dat het zich op de rand van vloeistof naar gastoestand bevindt. De CO2-methode heeft het grote voordeel dat er geen (giftige) oplosmiddelen aan te pas komen. Verder is deze procedure zeer milieuvriendelijk. De reststof cafeïne gaat naar de farmaceutische- en voedingsindustrie.
Cafeïnevrije Arabica heeft een zachte, frisse aciditeit met bloemige, fruitige tonen en een hint van melkchocola.
Peru is een erg gevarieerd land, waar een groot aantal verschillende koffies vandaan komt. Deze bakermat van de Inca’s staat bekend om het indrukwekkende Andesgebergte; de plantages liggen gemiddeld 1800 meter hoog. Peru is één van de snelst opkomende producenten van biologische koffie. Ook onze ‘Peru Altomayo’ komt van de bijzondere, biologische COCLA-coöperatie.
Coöperatie met een sociaal hart
COCLA is een secundaire Peruaanse coöperatie, samengesteld uit 22 primaire coöperaties. COCLA ondersteunt de Peruaanse landbouw al 38 jaar lang. De coöperatie heeft voornamelijk een sociale missie en ondersteunt haar leden op allerlei gebieden. Zo bevordert COCLA de economische positie van haar telers, met speciale nadruk op verantwoord beheer van het milieu. Verder stimuleert COCLA de diversificatie van producten en de positie van vrouwen.
De allerbeste koffie van Peru
De koffieplantages liggen verspreid over de valleien van de Convención, Yanatile en langs de Urubamba-rivier. Dat is vlakbij de Inca stad Machu Picchu (‘het wonder van Peru’). Het gebied varieert in hoogte van 800 tot 2000 meter en heeft een warm, zacht en vochtig klimaat. In dit gebied wordt de allerbeste koffie van Peru verbouwd.
Dubbel gecertificeerd
Onze Peru Altomayo is dubbel gecertificeerd, zowel biologisch (Skal 024590) als Fair Trade (Max Havelaar).
De Peru Altomayo is een verfijnde, complexe koffie. Proef de heldere frisheid van stevige, zoete appels, waarin de licht bloemige tonen van toffee en melkchocolade te herkennen zijn. De body kenmerkt zich eveneens door een uitgelezen zoetigheid die in de mond een rond, fluweelzachte indruk achterlaat, gevolgd door een lichte hint van rozijnen.